A médiahiszti (f)okozza a mutánsoktól való félelmet?

2021/04/26. - írta: Quarantinediary

Brit mutáns, dél-afrikai mutáns, New York-i dupla mutáns, indiai dupla mutáns, indiai, csavart tripla mutáns. Mintha csak az X professzor köré csoportosuló, emberfeletti képességekkel rendelkező tinik nemzetközi gyülekezetéről lenne szó. Márpedig szó sincs erről, hanem a korona vírus legújabb mutációiról, amik az egekig borzolják a témát követők kedélyeit, és amikről előszeretettel úgy tájékoztatnak a különböző hírportálok és televíziók, miszerint ezek térdre kényszerítik a különböző védőoltásokat. Márpedig egy médiaszociológus szerint e szalagcímek nagy része egyértelműen hisztérikus és félrevezető.

 A török Zeynep Tufecki (Zeynep Tüfekçi), médiaszociológus és a New York Times publicistája a Subsztaces blogán arról irt, hogy a média látszólag teljesen félreértelmezte azokat az előzetes kutatásokat, amelyek már bevett SARS-Cov-19 elleni oltásokat próbáltak ki új mutációkon. Nemrég ugyanis egy izraeli tanulmányban foglaltakat (félre)idézve arról írtak a vezető hírportálok, hogy a Pfizer oltása kevésbé hatékony néhány mutációval szemben. A bibi az egészben az, hogy a tanulmányban pont az ellenkezője olvasható annak, ami a híradókban megjelent, vagyis az, hogy a Pfizer alapvetően hatékony a dél-afrikai és brit mutánsok ellen, de mint akármilyen vírusvariáns ellen, csak egy bizonyos százalékban.

tufecki.jpg

Forrás : New York Times

Mielőtt még arra gondolnánk, hogy a hírt közlő kollégákat lefizette volna valamelyik háttérhatalom, vagy pedig egy olyan ország miniszterelnöke, aki valamiért a kezdetektől fogva becsméreli az amerikai védőoltást, vele szemben pedig a kínait és az oroszt igyekszik rátukmálni országa lakosságára, szó sincs ilyesmiről. Az Azonnali.hu-n, Tóth Csaba Tibor tollából megjelent jegyzet ( és Tufecki) szerint az ilyen vizsgálatok megértéséhez minden védőoltásnál, mindenféle vírusok esetén a kulcsadat az „áttörő fertőzések” aránya, amely azt mutatja meg, hogy a vakcinával beoltottak között mennyien kapják el még a fertőzést első, vagy második dózis után is. Fontos tudni, hogy mindenhol, még a leghatékonyabb védőoltásoknál is van ilyen arány, mert még azok esetén is előfordul, például idősebb, gyenge immunrendszernél, hogy a védelem nem működik olyan jól. A  dél-afrikai B 1.351-es variánsra, és a brit B 1.1.7-es variánsra ugyanis már születtek adatok. A tanulmány előzetes összefoglalója közli azt az eredményt, hogy nyolcan fertőződtek meg a dél-afrikai variánstól, és egy ember a brit variánstól az első dózis utáni két hét, és a második dózis utáni egy hét között. Két héttel a második Pfizer-dózis után már senki nem fertőződött meg semmivel. Tufecki kapott az alkalmon és az izraeli tudósok helyett kiszámolta, hogy 4,7 millió vizsgáltból mindösszesen 396 „áttöréses” fertőzést találtak, ezekre fókuszáltak. Tehát fertőzési arány a vizsgált esetek közül 0,0084 százalék. Maga a tanulmány sehol nem állítja, hogy „a Pfizer kevésbé hatásos a dél-afrikai mutáns ellen”, a kutatási kérdésük sem ez volt, hanem hogy azoknál, akik mégis, az első, vagy akár második oltás után megfertőződtek, melyik variáns fertőzött. Az előzetesen publikált felmérés pedig annyit állít: elenyésző arányban vannak a Pfizer-vakcina után is „áttöréses fertőzések”, ezek arányában feltehetően a dél-afrikai, B 1.351-es koronavírus mutáns lesz a ludas.

Tufekci az elemzése végén egyszerűen leszögezi: jó lenne, ha ilyen hírek publikálása előtt az újságírók és hírügynökségi dolgozók legalább a módszertani szekciót megpróbálnák elolvasni, ugyanis itt konkrétan egy nagyon megnyugtató előzetes eredményből hoztak össze pánikkeltő cikkeket, ami azután végig söpört a világon.

A teljes cikk egyébként itt olvasható

Szólj hozzá!

Bad karma

2021/04/23. - írta: Quarantinediary

Gődény György és az Orvosok a tisztánlátásért csoport tagjai nyerték el az első Laposföld-díjat

Ugye, van az a dolog,hogy karma, ami nem más, mint az az ok és okozat viszonya, kölcsönhatása; a cselekedetek következményeinek törvénye, amely a szanszára körfogását mozgatja a keleti vallások szerint: a jó szándék és a jó cselekedetek hozzájárulnak a jó karmához és a boldogabb újjászületéshez, míg a rossz szándék és a rossz cselekedetek a rossz karmához és a hátrányosabb újjászületéshez járulnak hozzá. A karma törvénye szerint minden cselekedetünk egy annak megfelelő következménnyel jár, illetve minden, ami történik a világban, az maga egy következmény, vagyis valamilyen oknak az okozata. A karma tágabb értelemben cselekedet, tett, mű. Minden tényezőre vonatkozik, ami a világban történik, és következménnyel jár. Vonatkozik az akciókra, reakciókra, általában a világ törvényei által irányított aktív természeti folyamatokra, eseményekre, az élettelen létezők hatásaira, az emberi és állati cselekvésre, de az embernél fejlettebb, magasabb szinten álló lények, istenek, szellemek megnyilatkozásaira is. Minden aktivitás, azaz ok okozatot szül, és minden ok előzőleg létrejött okozatból eredeztethető. Így jön létre az ok-okozati összefüggések végtelen hálózata. Nos, az idén Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József, vagyis sokak által imádott járvány- és oltás szkeptikus megmondóemberek is összefutottak karmájukkal és per pillanat szerintem fő a fejük, hogy miképpen is hárítsák el magukról az egészet.

negyen.jpg

Gratulálunk a dijazottaknak! (forrás : orvosokatisztanlatasert.hu)

Az történt ugyanis, hogy A Szkeptikus Társaság idén először kiosztotta a Laposföld-díjat, amit az kaphatott meg, aki az elmúlt évben a társaság közönsége és az egyesületük tagsága szerint egyaránt a legtöbbet tette a tudomány és a józan ész társadalmi elfogadottsága ellen. Nos, semmi kétségem nem volt afelől, hogy a fent megnevezett önjelölt „szakértők” lesznek azok, akik elsőként átvehetik eme sokatmondó elismerést, mivel valahol minden szavukkal, cselekedetükkel megérdemelten lehetnek befutók, s egyben valahol történelmi mérföldkő teremtők. Szerintem hiúságukban ők is abban reménykedtek, hogy egyszer meghatározó tényezői lesznek a történelemnek, nos ezt a modern kori kuruzslóként el is érték. Olyan jól esik ezt most kimondani, hogy Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József az „Orvosok a tisztánlátásért” szervezet prominensei, „a járvány ideje alatt kifejtett tudományellenes és népbutító tevékenységükért” érdemelték ki ezt az „elismerést”. Pedig, igazán erős volt az idei mezőny, mert a Telex.hu szerint esélyesek között ott volt még Szendi Gábor, „a tudomány félremagyarázásáért, valamint a saját üzletének és termékének propagálásáért”, Schobert Norbi, alias „A nemzet biokémikusa”, „fáradhatatlan önképző és nép(félre)nevelő tevékenységéért”. Varga „C-peptid” Gábor „a Covid világjárvány idején promotált csodatévő termékei révén a Gazdasági Versenyhivatallal folytatott hősies küzdelméért.” és nem szabad megfeledkezni az igazán nagy kaliberű, Prof. Kásler Miklós miniszter „úrról”, és Baltavári Tamás író-rendezőről, a a Történelmi Animációs Egyesület elnökéről sem a „a pozsonyi csatáról készült történelemhamisító, tárgyi tévedésekkel tűzdelt, alacsony színvonalú végtermék elkészítéséért”.

Egyszóval egytől egyig megérdemeltek voltak egy díjacskát, ezért reméljük, hogy jövőre különböző kategóriákban is indulhatnak majd jelöltek. No de mivel illedelmes vagyok, gratulálok az idei, első laposföld-díjkiosztó nyerteseinek és további, hasonló sikerekben gazdag pályafutást kívánok nekik! :)

Szólj hozzá!

Melyik védőoltás a legtutibb?

2021/04/22. - írta: Quarantinediary

A kragujeváci (Szerbia) egészségházban felmérték a vakcinák hatékonyságát

Szerbiai állampolgárként (is), olykor elámul az ember, hogy vannak olyan dolgok, amik mégis (valamelyest) működnek ebben az országban. Személyesen is tanúsíthatom, hogy a koronavirus védőoltáshoz a regisztrációt is az oltás felvételét is pöpec módon megoldották az illetékes szervek, a vakcinák beszerzéséről nem is szólva, mert ellentétben egy, (még) az Európa Unió alsó udvarában, gömböceként pöffeszkedő államnál, itt a rezsim senkit sem próbált rábeszélni, hogy Pfizer vagy Moderna helyett kinai Sinopharmot vagy pedig orosz Sputnik 5-öt vegyen fel. Tény, hogy orosz és kinai befolyásolás jegyében ezekből szereztek be legtöbbet, s aki minél előbb fel akarta venni a szurit, akkor ők ezeket kapták, de aki türelmesen kivárt, az a Pfizerhez is hozzájuthatott. Persze nálunk is voltak fanatikus patrióták, akik túl sok szabadidejükben, mellüket döngetve és sajkacsájukhoz kapva politikai alapon próbálták felosztani a védőoltást felvevőket, mármint : A magukat Pfizerrel beoltatók nagy valószínűséggel a nyugatbarát ellenzék hívei, velük szemben pea kinai Sinopharm, vagy pedig az orosz Sputnik V védőoltást felvevők pedig az országhoz, a királyhoz, Titóhoz, és persze Aleksandar Vučićhoz ( aki valahol mindkét előbb megnevezett személy bőrébe szívesen belebújna a televíziós csatornák képernyőjén a nap 24+1 órájában) végsőkig hűséges hazafiak és honleányok. No de a múltat nem feledve, de békében hagyva, minap érkezett a hir miszerint a kragujeváci egészségház felmérése alapján mely védőoltások a leghatásosabbak. A belgrádi Blic napilap által közzétett írás szerint a január elsejétől március 31-ig tartó felmérésen 28630 védőoltást kapott és 100 ezer nem beoltott polgárt vettek számba, és kiderült, hogy csak az első dózist felvevőknek négyszer kevesebb esélyük van a COVID- 19-el történő megbetegedésre, a mindkét szurit felvevőknek pedig 8szor kevesebb.

coronavirus-covid-19-vaccines.jpg

ejan Baskić professzor által vezetett kutatás eredményeként kiderült az is, hogy a Pfizer védőoltásával beoltottaknak közül betegedtek meg a legkevesebben, ezt követi az AstraZeneca, majd pedig ezután az orosz, Sputnik 5 vakcina.

Egyszóval mindenképpen érdemes beoltatni magunkat, s lehetőleg minél többen, mert csak így érhetjük el, hogy életünk többé-kevésbé visszazökken a normális kerékvágásba. Szerbiában az április 22-i hivatalos adatok alapján 3.163.499 adag védőoltást adtak be, a mindkét dózist pedig ez idáig 1.282.971 szerbiai lakos vette fel. Az elmúlt 24 órában az ország területén 2719 új esetet jelentetettek, és 35 személy halt bele a betegségbe, 219-en pedig lélegeztetőgépen vannak (forrás : Vajdasági Rádió és Televízió – www.rtv.rs)

 

 

Szólj hozzá!

Nem lehet meg nem történté tenni a történteket.

2021/04/17. - írta: Quarantinediary

Simon Róbert zentai pszichoterapeutát kérdeztük a koronavírus járványnak a lelkünkre gyakorolt hatásáról.

Márciusban múlt el egy esztendő azóta, hogy a koronavírus járvány első hullámának a megfékezése érdekében a szerb kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be, ezen belül is olykor több napos kijárási tilalmat, de bezárták a szórakozóhelyeket, a fodrászatokat, edzőtermeket. A sportkedvelők számára a mérkőzéseken történő szurkolás, az élő zene kedvelői számára pedig a koncerteken, fesztiválokon való részvétel is egyfajta vágyálommá vált, a határlezárások, illetve a külföldön is érvényben lévő korlátozások miatt, sokan pedig lassan több mint egy éve nem ölelhették át a napi szinten élettársaikat és kedveseiket, szüleiket, nagyszüleiket, betevőjüket külföldön megkereső hozzátartozóikat. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan rengeteg mennyiségű egymással ellentétes tartalmú információ zúdul ránk, folyamatos bizonytalanságban tartva bennünket, amiből csak kellő tapasztalattal, bölcsességgel felvértezve lehetséges kiválogatni a hiteleseket. Ezért egyáltalán nem csoda, hogy egyre inkább fogy a lakosság türelme, amit a létbizonytalanság, a munkanélküliség, a lelki és idegrendszeri megterhelések, az egymástól való elszigetelődés, a koronavírus okozta betegség s annak utóhatásai, az egészségügyi ellátórendszer visszafogott működése, és az álhírterjesztők riogatásai együtt idéznek elő. Nem egy szakember már a járvány közepén megjósolta, hogy a Covid -19 közvetlen, illetve közvetett hatásai miatt előbb-utóbb világszerte több lesz a poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedő betegek száma. Ennek kapcsán megkérdeztük Simon Róbert, zentai pszichológus, pszichoterapeuta jelölt szerint jelen esetben még nem igazán beszélhetünk PTSD-ről, mivel még bőven benne vagyunk az alapvető biztonságunkat veszélyeztető járványban. A PTSD esetében egy halasztott vagy késői stresszreakcióról beszélünk. Amikor elkezdődött a pandémia egyes fórumokon már felmerült, hogy ennek az ideje még csak ezután következik be. A járvány után két-három vagy több évvel is jelentkezhet egy ilyen stressz betegség, vagyis a traumára adott hosszabb távú reakció, ami során a traumatikus élmény emlékei folyamatosan betörnek a tudatba, az élmény feldolgozatlansága és a disszociáció miatt.

simonrobert.jpg

– Ez nem jelentkezik feltétlenül mindenkinél – jegyezte meg Róbert, aki szerint a meglévő pszichiátriai betegségek – mint például az affektív zavarok, szorongásos zavarok, szenvedélybetegségek, személyiségzavarok – is növelhetik az egyén sérülékenységét, és különösen veszélyes lehet, ha több féle krízishelyzet zajlik egyszerre az egyén életében, mint például egy válás, munkahely elvesztése, saját vagy közeli hozzátartozó betegsége, esetleg a halála.

A traumát pedig az válthatja ki az embereknél, hogy megszűnik számukra a biztonság illúziója.

 – Irvin D. Yalom orosz származású amerikai pszichiáter és író szerint az ember ősi traumája a halandóság, ez egy transz generációs trauma. Minden trauma szembesít a sebezhetőségünkkel, az elmúlással, azzal, hogy születésünk pillanatától kezdve bele vagyunk vetve egy kiszámíthatatlan, ellenséges világba. Ugyanakkor nagyon fontos a lélektani-spirituális értelmezés, hiszen minden trauma annyit ér, amennyire az elszenvedője és környezete taksálja. Vagy, ahogy kedves tanárom mondta: „nem az számít, hogy mi történik velünk, hanem, hogy azzal mit kezdünk”. Az eddig elmondottak alapján az egyénre gyakorolt hatást nem a trauma nagysága határozza meg, hanem az illető egyénileg kialakult pszichobiológiai védekező és megküzdő mechanizmusainak érettsége, önmagáról és a világról alkotott felfogása, aktuális állapota, életmódja, kapcsolatkészsége, értékválasztásai, valamint a traumás helyzet uralásának, befolyásolásának lehetősége vagy hiánya.          

A zentai pszichoterapeuta szerint az óvintézkedések miatt sokan korlátozva érzik magukat, s sokaknak persze ez megélhetési problémát is jelent.

– Nem tudjuk élni megszokott életünket, sok család szétszakadt, kapcsolatok sínylették meg ezt az egészet – ecsetelte a pszichoterapeuta, aki szerint ez is nagyban függ attól, hogy az embernek milyen megküzdési stratégiái vannak, mert nem feltétlenül visel meg mindenkit ez.

Az egy éve tartó kisebb-nagyobb korlátozások ideje alatt zenészek, különböző iparágak, illetve szolgáltatásokat végző vállalkozók és munkavállalók mentek tönkre ennek köszönhetően és lehet, hogy bizonyos gazdasági ágak visszafordíthatatlan károkat szenvedtek és bizonyos egzisztenciák véglegesen tönkre mentek –  magyarázta beszélgetőtársunk, aki szerint alapjáraton az embernek kell, hogy legyen egyfajta rugalmassága, hogy tudja kezelni ezeket a dolgokat, de mindenképpen nyomot hagy bennünk ez az időszak és még senki sem tudja, hogy mikor lesz ennek vége. Ezért Simon Róbert szerint kicsi az esélye annak, hogy a járvány elmúltával minden visszazökkenjen a régi kerékvágásba, mert lehetetlen meg nem megtörténté tenni az egészet, s környezetünkben mindenki  biztosan érzi majd az egésznek az utóhatásait.

– Azt pedig, hogy mennyire nem lesz minden olyan, mint amilyen a járvány kitörése előtt volt, lehetetlenség megállapítani – jegyezte meg a zentai szakember, s hozzáfűzte azt is, hogy a történelem során, egy-egy háború, népirtás, illetve valamilyen katasztrófa után az emberiség mindig fogadkozott, hogy többet ilyen soha nem történhet meg, viszont a világ különböző részein azóta is zajlanak összecsapások, terror cselekmények, háborúk, népirtások és történnek katasztrófák.

– Túl gyorsan felejtenek az emberek, ahhoz, hogy ne tudjanak visszatérni a régi kerékvágásba – hangsúlyozta ki a pszichológus, aki szerint azért van gyógyír a járvány által előidézett lelki és idegrendszeri megterhelésekre, az egymástól való elszigetelődésre.

– Ezek a traumák hajlamosak az embereket kicsit beszűkült tudatállapotba hozni, de ezzel szemben mindenki megkeresheti a saját erőforrását, elő tudunk hívni kellemes emlékeket, elképzelhetjük, hogy a jövőben miket szeretnénk megvalósítani, erősíthetjük megküzdési potenciálunkat, jelen pillanatban rendkívül fontos, hogy immunrendszerünket a lehető legjobb állapotban tartsuk, illetve erősítsük. Nagyon sok egyszerű technika van, köszönve akár a technológiai vívmányoknak is.  Az interneten keresztül gyakorlatilag látjuk, halljuk egymást. Egyre elfogadottabb, hogy a pszichoterápia is online térben történik. Talán egyik pozitívuma is lehet a jelenlegi helyzetnek, hogy azonnal létrejött egy pszi.hu ingyenes online krízisintervenciós kezdeményezés, ahol több száz pszichológus segíti pro bono (önkéntes alapon – a szerző megjegyzése) a hozzájuk fordulókat, úgy, hogy online terápiás protokollt dolgoztunk ki. A Magyar Hipnózis Egyesület honlapján ingyenesen hozzáférhetőek én-erősítő, pihentető, erőt adó, feszültségoldó, immunerősítő hanganyagok. A hozzánk közelállókkal gyakorlatilag ugyanúgy tudunk kapcsolatban lenni, azon túl, hogy egy darabig nem ölelhetjük, nem látogathatjuk egymást, vagyis a nyálcsere programokat félre kellett tenni, de gyakorlatilag 24 órás online kapcsolatban lehetünk, például szimultán nézhetünk filmet – ecsetelte Róbert, aki azért megjegyezte, hogy sajnos ez egy ölelést és szexuális kapcsolatot nem tud helyettesíteni.

– Nem helyettesíti, de valamilyen formában pótolja – mutatott rá, s hozzáfűzte, hogy  ezért nem kell az embernek teljes izolációba vonulni. Ugyanakkor ezenkívül nagyon fontos az is, hogy ez embernek milyenek a megküzdési stratégiái, honnan tud erőt meríteni, kellemes emlékeket felidézni. Mert el lehet képzelni, meg lehet tervezni, hogy mi is lesz, ha ez egyszer véget ér az egész, de beszélgetőtársunk szerint a különböző meditációs módszerek is segíthetnek.

– Kicsit be kell lassítani és befelé kell figyelni, de a rendkívüli állapot által szült helyzetet más módon is ki lehet használni – jegyezte meg végül a zentai pszichoterapeuta.

 

1 komment

Ez a harc lesz a végső?

2021/04/17. - írta: Quarantinediary

Morfondírozások a vakcinaháború kapcsán

Egy, az eddigi (hideg)háborús hadszínterek között egy, újabb van kialakulóban, mások szerint pedig már nagyban zajlik is a Covid–19 vakcinák gyártóinak háborúja, amelyben legyünk oltás mellettiek, vagy oltásellenesek, ha nem is vagyunk/leszünk vesztesei az egésznek, de mindképpen kapkodjuk a fejünket és azon agyalunk, hogy mi is van? Ezzel persze véletlenül sem azt szeretném mondani, hogy véletlenül se vegyük fel a védőoltást, ehelyett győzzük le a félelmünket, mérlegeljünk, s ne a Facebookon, s más közösségi oldalakon, az összes Covid-19 bejegyzést, feltűnési viszketegségből és egykori hírnevét mentve széttrollkodó, járvány-szkeptikus zentai politikustól, akinek a tábora halál nyugodtan, a járványellenes óvintézkedéseket betartva összegyűlhet egy szobában, no meg ne is Franciska nénitől, aki, bármit is közzétesznek a közösségi oldalon, idős kora ellenére nőstényoroszlánként ugrik és vadnyugati párbajhőst megszégyenítő gyorsasággal posztol butaságokat, s végül ne is törzshelyünk pultjánál kérjünk tanácsot, hanem mondjuk attól az orvos. ápolónő ismerősünktől akikben jórészt megbízunk, s persze tájékozódjunk , olvassunk, böngésszünk ( de véletlenül se a Facebookról :) ))

earth_1.jpg

No de a témára visszakanyarodva. Amennyiben az embernek maradt egy pirinyó idege is, hogy kövesse az egészet, akkor úgy érzi, hogy a vakcinát előállító cégek rá sem hederítenek arra, hogy mekkora gebaszban van az emberiség, ehelyett egymás termékeit, jelen esetben vakcináit fikázzák, ehhez pedig előszeretettel használnak fel minket, firkászokat, no meg a vezető politikusokat is, akik számára presztízs és valahol ideológiai kérdés, hogy melyik védőoltással nyomatja be a sokkal jobb sorsra érdemes nemzetét. Ezért is van, hogy vannak kollégák, akik az amerikai Pfizerre esküsznek, mások a Sinopharmra, ok, futottak még a Moderna rajongók, az Astra Zenecát pedig mindenki lesajnálja. Tiszta Forma 1! Mondjuk a Pfizer képviseli a – Mercedes – Red Bull Racing Honda – Mclaren Renault dobogós triumvirátust, a Sinopharm a dobogóról éppen lecsúsott Racing Point/Mercedest – Renault és Ferrarit. A Modernaként pedig az Alpha Tauri/ Honda, és Alfa Romeo Ferrari pislog szerényen, míg AstraZenecásként, amolyan futott még alapon Haas/Ferrari és a Williams/ Mercedes. A különbség annyi, hogy amíg az F1-ben ezek a konstruktőrök tisztességes versenyt folytatnak, addig mind valószínűbb, hogy a vakcinagyártók kőkemény csatározásba kezdek egymással szemben, aminek az egyszerű emberek isszák meg, nem beszélve arról, hogy ezzel is tovább hergelik az antivakszereket, Franciska nénit és ama bizonyos szélsőséges zentai politikust, akinek a tábora nyugodtan elfér egy szobában. A média meg persze azonnal rákap az általuk terjesztett féligazságokra és már nagyban áll a bál. Erre tipikus példa Izrael esete hol „decemberben még szinte megváltóként ünnepelték a Pfizer-BioNTech mRNS-alapú vakcináját, nagy volt a barátság a gyógyszergyártó és az izraeli kormány között, annyira, hogy Benjamin Netanjahuék átadták a Pfizernek még az izraeli szakértelmet és a betegadatokat is, valamint a kutatásaikhoz a zsidó állam népegészségügyi rendszerét is felhasználhatták. Aztán április 5-én a Pfizer bejelentette, hogy 700 ezer oltóanyaguk szállítását felfüggesztik addig, amíg nem rendeződik Izrael részéről az elszámolás: a sokadik előrehozott választás után a kormányalakítási lázban égő állam ugyanis – a Pfizer szerint – egy korábbi, 2,5 millió adagot tartalmazó vakcinaszállítmányt már elfelejtett kifizetni. Aztán április 5-én a Pfizer bejelentette, hogy 700 ezer oltóanyaguk szállítását felfüggesztik addig, amíg nem rendeződik Izrael részéről az elszámolás: a sokadik előrehozott választás után a kormányalakítási lázban égő állam ugyanis – a Pfizer szerint – egy korábbi, 2,5 millió adagot tartalmazó vakcinaszállítmányt már elfelejtett kifizetni” (Forrás : Azonnali.hu) Magyarországon és Szerbiában valahol ugyanez a helyzet a Sinopharm, Szputnyik 5 és az AstraZeneca készítményekkel kapcsolatban, mert hiába hangoztatja a szerb kormánymédia, hogy nálunk mindenki kiválaszthatja azt a védőoltást, amit fel szeretne venni, de a Pfizer oltásával szemben a másik három gyártó készítményeivel Dunát lehetne rekeszteni, aki pedig továbbra is kitart az amerikai védőltás felvétele mellett és nem privilegizált hivatást végző személy, annak jóval több időt kellett várnia a szurira, mint mondjuk azoknak, akik megelégedtek az orosz, kínai vagy pedig az oxfordi vakcinával.

Valahol egyébként tényleg szánalmas, hogy amikor a világ jó része takaréklángon üzemel koronavírus – járvány miatt, a vakcinagyártók tudatosan gyepálják egymást, s ehhez pedig előszeretettel asszisztálnak a politikusok és persze a média is.

 

 

5 komment

Mick Jagger : "Az antivakszerekkel egyszerűen nem érdemes vitatkozni" (Videó)

2021/04/16. - írta: Quarantinediary

A Rolling Stones frontmene Dave Grohllal, a Foo Fighters vezetőjével ( és az egykori Nirvana dobosával) karöltve, a legújabb „ Easy Sleazy” cimű dalában az antivakszereket, a konspirációs teóriák hívőit pellengérezi ki.

mick-jagger-reuters.jpg

(Forrás : Reuters) 

Jagger a Roling Stone rockzenei magazinnak adott interjújában pedig kihangsúlyozta, hogy olyan emberekről van szó, akikkel nem érdemes vitatkozni. A legendás rockzenész egyébként karanténban csücsülve, azután írta a dalt, miután közeli barátai és családjának tagjai el kezdtek hinni az koronavírussal kapcsolatos összeesküvés elméletekben.

Szólj hozzá!

Álhir miszerint a Covid-19 ellenes vakcinák meddőséget okoznak

2021/04/16. - írta: Quarantinediary

Az a baj, hogy ennek ellenére futótűzként terjed

Nos, még egy téveszme megdőlni látszik a Covid-19 elleni védőoltások „ártalmasságával” kapcsolatban, s hiába is kitartóak az oltásellenesek. A védőoltás felvevésével kapcsolatban vizionált apokaliptikus vízióik nem következtek be. Azt viszont el kell ismerni, hogy kitartóak és fantáziadúsak, s így továbbra is osztani igyekeznek azt, ami az ép ész helyett a fejükben van.

A legújabb ilyen konteót egy bizonyos Wolfgang Wodargra és Michael Yeadon indította útjára.

A német Wodargra az oltásellenesek tüdőspecialistaként és korábbi népegészségügyi miniszterként hivatkoztak, viszont azóta kiderült, hogy a hetvenes években mindössze hajósorvosként dolgozott, majd pedig egy néhány tízezer lakossal rendelkező város közegészségügyi hivatalát vezette. 1994 és 2009 között szociáldemokrata képviselő lett, és a gyógyszercégek, valamint az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) nagy ellenségeként híresült el – irja a Qubit.hu tudományokat népszerűsitő portál. Vele szemben társa, dr Mike Yeadon korábban a Pfizer légúti fertőzésekkel foglalkozó szakértője és alelnöke volt, de a konteósok nemes egyszerűséggel a dezinformációikban a Pfizer kutatási vezetőjévé kiáltották ki. A leginkább kiakadt rész pályafutásában mégis az, hogy tavaly márciusban még azt posztolta, hogy a a vakcinafejlesztés elengedhetetlen, hiszen „a Covid-19 nem tűnik el addig, amíg nincs rá vakcinánk, vagy nem érjük el a nyájimmunitást,” és az oltásellenes kommentelőkkel is szembeszállt, a tavaszi brit lezárás idején már azt írta: „Semmi félelmetes nincs a covid 19-ben, nem különösebben virulens, majd szépen eltűnik. Egy átlagos vírus, amit túlreagált a világ.” Azt jósolta, legfeljebb 40 ezer brit eshet a covid áldozatául – nos ebben némileg tévedett, mivel a halálesetek száma ma már 127 ezer fölött jár. Yeadon mentségére szolgáljon, hogy 61 éves férfi végül bocsánatot kért a megtévesztő posztok miatt, törölte magát Twitterről, és a LinkedIn-profilja szerint most már „teljesen visszavonult.”

vaccine.jpg

(Forrás : ABC News) 

A két „szakértő” szerint a vakcinák nemcsak a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje ellen hatékony antitestek termelését indítják be, hanem egy nagyon hasonló fehérje, a méhlepény kialakulásában fontos szerepet játszó szincitin-1 ellen is kiválthatják az immunválaszt. Többek között emiatt javasolták az embereken végzett vizsgálatok felfüggesztését, amíg nem bizonyosodnak meg – például állatkísérletek útján – arról, hogy ez a „határozatlan idejű terméketlenség” nem jelentkezik mellékhatásként a beoltott nőknél. Velük szemben Katherine Apostolakis-Kyrus, a floridai St. Petersburg Johns Hopkins gyerekkórházának anya-magzat specialistája cáfolta meg pontról-pontra, Magyarországon pedig Zádori János szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szegedi Kaáli Intézet orvosigazgatója nyilatkozott korábban ebben a témában, amikor ezt mondta : „A szincitin-1 szerepet játszik a megtermékenyített petesejt beágyazódásának bizonyos részfolyamataiban: segíti a placenta megtapadását (invázióját), illetve az ún. trophoblastok egymás közötti kapcsolatának kialakulását. Ez a fehérje szerkezetében valamelyest – de csak nagyon minimálisan – hasonlít a COVID-19 megbetegedésért felelős SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjére, ezért vetődhetett fel, hogy a vírus antigénje ellen termelődő antitestek esetleg keresztreakciót adhatnak a beágyazódást irányító proteinnel. Megbízható szakirodalmi adatok, illetve biológiával foglalkozó nagy tudású szakemberek véleménye szerint azonban ez a hasonlóság olyan csekély mértékű, hogy igazán komoly jelentősége nem lehet. Minden mértékadó tudományos forrás azon az állásponton van, hogy az oltással kiváltott immunreakció nem fog átfedést mutatni a szincitin-1 fehérjével.”

Katherine Apostolakis-Kyrus cáfolata pedig itt olvasható.

 

38 komment

Covid - 19 elleni küzdelem - belső nézetből

2021/04/09. - írta: Quarantinediary

Mindannyian ismerjük és játszottuk/játsszuk a belső nézetű lövöldözős (FPS) játékokat. Viszont laikusként belegondoltunk e valaha, hogy a gyógyítás, s különösen most a kórházak területén belül kialakított Covid-osztályokon, vagyis a „vörös zónákban”, miképpen is néz ki az orvosok és az ápolók önfeláldozó és végtelenségig kimerítő harca „belső nézetből” nézve? A The New York Times munkatársai által készített rövidfilm, ezt próbálja érzékeltetni velünk, rendkívül őszintén, de egyben brutálisan, hogy milyen is a belső nézetes ápolása a megfertőződött, súlyos betegeknek.

Szólj hozzá!

Falumentő koronavírus

2021/04/02. - írta: Quarantinediary

A világjárvány mentette meg az elnéptelenedéstől a festői falut, ahol Picasso alkotott

Az optimisták szerint minden rosszban van, valami jó is, no de mégis, mi a fene lehet jó a világot egy lassan több mint egy éve sújtó világjárványban? Személy szerint tavaly ilyenkor kezdtem el igazán az összes nyűgjével együtt becsülni a kertes házakat, s a kijárási tilalom miatt egész hétvégére az 52 négyzetméteres panelházban lévő lakásomban fájó szívvel gondoltam vissza szüleim évekkel ezelőtt eladott gyümölcsösére, mert a bezártság, hagyományos társasági- és kulturális élet befagyasztása az esetemben is megtette a hatását. A Covid -19 járvány hatására, a Szerbiánál fejlettebb országokban egyfajta városokból való kivonulás vette kezdetét.

gosol-1-728.jpg

A Qubit.hu tudományt népszerűsítő portál egy érdekes cikkben számol be a spanyolországi Gósol falucskának az eltűnéstől való megmeneküléséről, amit nagyban a jelenleg is tomboló pandémiának köszönhet. Az írás elolvasásához klikk ide!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása