Nyitnikék (?)

2021/03/31. - írta: Quarantinediary

A tiltás ellenére a Tiszavidéken is kinyitott a vendéglősök egy része

Nyitnikék, nyitnikék – énekli a széncinege, s ez biztos jele annak, hogy térségünkben is beköszöntött a tavasz.

Nyitni kék, nyitni kék – hajtogatják komor arccal a vendéglátósok, akiket az idén sem vigasztal az a tény, hogy beköszöntött tavasz, mivel a szigorú járványellenes intézkedések a kerthelyiséggel rendelkező vendéglők nyitvatartását sem teszik lehetővé. Ezzel szemben Belgrádban, Újvidéken és más szerbiai nagyvárosban, a langyos idő beköszöntével a városközpontba özönlöttek a polgárok, a kávézók tulajdonosai pedig a tiltás ellenére kihelyezték az asztalokat és székeket, s miután italukat, ételüket megvásárolták az egyébként engedélyezett „kocsma-tolóablaknál”, s komótosan leültek az asztalakhoz elfogyasztani ezt, s közülük sokan védőmaszkot sem viseltek. A nagyvárosi kávézók partizánakciójához keddtől a zentai és adai kávézók, pizzériák egy része is csatlakozott.

vendeglatosok1.jpg

 

Zentán Mojo klub a Facebookon keresztül jelezte, hogy a vendégeik a továbbiakban este kilencig tartózkodhatnak a egyelőre zárt tornácon, „kocsma-tolóablakuk” pedig este tizenegyig működik. Hasonló lépést tett az Idea bevásárlócsarnok keretén belül működő Style, de a Posta utcán lévő Art kávézó, illetve a Fő téren, a város legszűkebb központjában működő Teatar és Mignon kávézó is, amelyeknek a vendégei a tolóablaknál megvásárolt itókájukat a kihelyezett asztaloknál, ülve fogyaszthatják el. Adán nem hivatalos információink szerint a Fausto és Corsaro vendéglátóipari létesitményel nyitottak ki hasonlóképpen.

A vendéglők tulajdonosai azt állítják, hogy ezzel nem szegik meg a korlátozásokat és kezdeményezésük összhangban van az óvintézkedésekkel. Ezidáig egyébként több ezren irták alá a peticiót, amelyet a szerbiai vállalkozók érdekképviseletének (Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije) kezdeményezésére indítottak, és amelyben a vendéglátóipari objektumok azonnali megnyitását követelik – írja a 021.rs. A petícióval a vendéglátósok a kávézók, éttermek, fogadóirodák és más jelenleg zárva tartó objektumok azonnali megnyitását követelik a kormánytól, valamint, hogy töröljék a pandémia ideje alatt rájuk kivetett adókat és járulékokat, térítsék meg veszteségeiket, szüntessék meg a szerintük felesleges illetékeket.

Követeléseik között szerepel még, hogy a következő két évben öt százalékos áfakulccsal dolgozhassanak, valamint, hogy az előző 12 hónapos időszakra az állam állja a fizetések bruttó 80 százalékát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vkarantennaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8316486448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása